Notes about open source software, computers, other stuff.

Aankomst in Huye (Butare)

Gisteren aangekomen op het vliegveld in Kigali, vlot door de paspoortcontrole en ook alle bagage was meegekomen. Bovendien stond de taxichauffeur Fabrice netjes te wachten. Is dit Afrika??

Na wat geld gewisseld te hebben zijn we vertrokken naar Butare (dat sinds 2006 eigenlijk Huye heet), een rit van tweeeneenhalf a drie uur over een uitstekende tweebaans weg. De gemiddelde snelheid ligt rond de 50km/u, want je hangt maar zo een tijdje achter een vrachtwagen die de berg niet opkomt of er lopen mensen vlak langs of op de weg. En, net als in Kenia in 2005, de politie staat om de zoveel kilometer. Niet dat ze snelheidscontroles uitvoeren, maar blijkbaar schrikken mogelijke boetes (van zo’n €300,- volgens Fabrice) de hardrijders wel af.

In Butare aangekomen zijn we meteen doorgereden naar de universiteit (mooi terrein!), waar ik nog geen van de ‘hotemetoten’ kon ontmoeten met wie ik gemaild had, maar, ook niet onbelangrijk, wel Englebert, de man van huisvesting. Die heeft me, via de supermarkt, weer naar Noord-Butare gebracht. Naar een huis dat, zo bleek, vlak bij mijn oude lagere school ligt.
Er schijnt nog een Koreaan in het huis te wonen, maar die is tot de tweede week van februari met vakantie. Verder is er nog een boy met de naam Israël, een jongen van een jaar of twintig die schoonmaakt en op de boel past (ja, heren atoom-optici, ik weet het: kolonialist ;-)). Naast zijn huishoudelijke taken probeert hij ook zijn Frans en Engels op te poetsen. Vooral dat laatste vindt hij van belang. Leuk op mij oefenen dus. We hebben al veel gelachen, want Rwandezen (alle Afrikanen?) wisselen L en R nogal eens om (volgens Klaas D. deden Koreanen dat ook, dus kan ik mijn lol nog op) en zo zijn er nog wel meer: het verschil tussen “church” en “charge” was bij hem niet te horen, dus het duurde even voor ik begreep dat hij zevendedagsadventist was. Ik verstond iets met “seven days charge” en ik was net met m’n GSM bezig, dus zo gek vond ik dat niet.

Verder die avond weinig gedaan. Beetje soep gekookt, want ik woon toch wel even uit het centrum en had geen zin om richting hotel Ibis te lopen voor een echte maaltijd. En toen spullen uitpakken en rond 23:00 naar bed. Ik pas er in!

Related Images:

9 Comments

 1. Lean

  Daaaaaag lieverd,

  Met zulke regelmatige berichtjes krijg ik niet eens de kans om je te missen! 😀

  *smak*

 2. LCK

  Nou, de internetverbinding is hier nogal wisselend, dus ik kan niks beloven. Vanochtend niet vooruit te branden, nu weer redelijk…

  Dag meiske!

 3. auntie Mieke

  Hey Len,

  Prima dat je een heel huis hebt met boy. Vergeet bij Ibis de grenouiles niet bij de primus!

 4. Ileen

  Ha Broer,

  Ik had van mam al begrepen dat je reis eigenlijk onafrikaans voorspoedig is verlopen. De wacht-ervaring komt vanzelf nog wel. Hoe was je dag vandaag? Leuke hotemetoten ontmoet? En weet je al wie Corri is? Heb je je vervoer naar Kigali voor het weekend al geregeld?

  Hier nog nog een paar leuke L en R woorden: pray-play (I’ll play with you is toch heeeel wat anders… hihi) en een election is dan ook niet meer wat het geweest is. Light kan ook heel verwarrend zijn. Volgens mij is het iets oost-afrikaans, want ghanezen kunnen het weer wel. In Kenia wordt er ook erg om gelachen, vooral omdat de Kikuyu’s het niet kunnen (de grootste tribe) en de anderen wel. Die church en charge zijn echt geweldig! Afrikaans-engels, gebaseerd op het hoog-brits. Hot is ook en niet . Went vanzelf!

  Had je al gemerkt dat de meeste smsjes niet aankomen? Vergeet niet dit ook voor je te laten werken bij vervelende mensen! Die pindakaas heb ik bij de buurtsuper in Kigali gekocht, dus daar heb je in Butare niets aan. Misschien kan je het Esther van Chez Eric duidelijk makenn en vragen waar je dat kan krijgen? Ik weet zeker dat als je haar vraagt naar die 3 mzungu’s dat ze weet wie we zijn. Of op de markt (bij ibis richting de de uni en dan de weg naar rechts pakken, daar aan het eind). Je hebt nog 6 maanden om het allemaal uit te zoeken en je vol te eten!

  Geniet van de boy (denk eraan dat slavernij niet meer mag!), de mensen, het weer, het fruit, de relaxedheid, het stof, de uitzichten, lezen bij kaarslicht, een bucketshower, haperende internetverbindingen, lokale thee (geen chai!), de stilte, de kikkerbilletjes, primus, mutzig en al het andere dat een verblijf in oost-afrika zo aangenaam maakt!
  Veel succes morgen op het werk.
  Knuffel,
  Zusje

 5. Ileen

  Ik zie dat hij de niet pakt. Ik bedoel dus dat Hot niet uitgesproken wordt als hat (op zn amerikaans) maar als hot, dus met een o. Nu ziet het er erg raar uit! 🙂

 6. Ileen

  haakjes dus 🙂

 7. Emma Oetelmon

  Ha neef,

  Zo te lezen heb jij het ook nog niet zo beroerd in centraal afrika :-)! Heb je stromend en warm water en een koelkast?? Ben benieuwd naar de foto’s! In Butare heb je toch ook wel taxi-velo’s en moto’s als je toch de hunkering naar kikkerbilletjes niet kan weerstaan en je toch echt naar Ibis moet?

  Wat is je MTN nummer? Voor degenen die jou goedkoper willen bellen: met VoipBuster kan je voor 16 ct pm naar Rwanda bellen…

  Heb je al uitstapjes gepland? Ik lees dat je naar Kigali gaat dit weekend. Lekker genieten van restaurants en clubs of een echte supermarkt opzoeken?
  Vind het leuk om zo op de hoogte gehouden te worden! Geniet er van!

  Liefs

 8. LCK

  Hoi Em,

  Jazeker: stromend water (behalve op de dag van aankomst) en ook een koelkast, zelfs met vriesvak! De taxi-moto en -velo moet ik nog uitproberen. De Koreaan die ook bij mij woont (maar nog op vakantie is) schijnt ook elke dag opgehaald te worden door iemand van de uni, dus dan kan ik vast met hem meerijden. Tot die tijd maar met de taxi-voiture. Da’s een stuk confortabeler op het eerste stuk zandweg dat van m’n huis naar de hoofdweg door Butare loopt en vol met kuilen zit.

  M’n MTN-nummer heb je inmiddels :-). Mocht ik vandaag niks meer van je horen dan neem ik aan dat het met David niks geworden is en ga ik gewoon lekker luxe naar Hotel Iris. En morgen inderdaad lekker shoppen in een echte supermarkt! Simpele dingen halen zoals bijvoorbeeld afsluitbare bakjes voor suiker, zout en andere etenswaren.

 9. Pheona Chan

  hey LCK! read all your adventures, seems you are having a great time although certain things are not as luxurious as in Holland. Missing home? Well you don’t miss much at the moment as the weather sucks…rain, grey, cold and more rain..

  Gareth and I are going to Malaysia the first week of April. Maybe we will fly to Bali and Hong Kong. Yes to the sunny warm world…hooohoo. Just a note to say that you have not been forgotten. will write again soon.

  For the time being be good, don’t do things that I would not do like eating a snake or something that is not chicken/pork/mutton/beaf ;))

  take care and ttfn

  pheona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Lennart's weblog

Theme by Anders NorénUp ↑